5 fiscale plannen van Franse kabinet die Franse bedrijven kunnen raken

Wat wordt de impact van Franse belastingplannen?

De nieuwe Franse premier Michel Barnier heeft verschillende fiscale maatregelen aangekondigd die een impact zullen hebben op bedrijven in Frankrijk. Dat meldt de website FM.nl Accountantweek zet de vijf belangrijkste maatregelen op een rij die bedrijven in Frankrijk kunnen raken.

1. Tijdelijke verhoging van de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven

De belangrijkste maatregel die door Michel Barnier is aangekondigd, is een tijdelijke verhoging van de vennootschapsbelasting (VB) voor grote bedrijven. Deze verhoging zou resulteren in een toeslag van 8,5 procentpunten, waardoor het VB-tarief stijgt van 25% naar 33,5%. Deze maatregel zou ongeveer 300 bedrijven treffen die meer dan een miljard euro aan omzet genereren. De verhoging zou tijdelijk zijn, waarschijnlijk voor een periode van één tot twee jaar. De re nieuwe gering hoopt met deze maatregel ongeveer 8 miljard euro extra inkomsten te genereren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

2. Bijdrage voor hoge inkomens

Hoewel deze maatregel voornamelijk gericht is op particulieren, zou deze indirecte gevolgen kunnen hebben voor bedrijven, vooral wat betreft het beloningsbeleid voor senior managers. Het gaat met name om het belastbaar inkomen van meer dan 500.000 euro per jaar voor echtparen. Doel is het innen van 2 miljard euro bij de meest welvarende huishoudens.

3. Herziening van subsidies en sociale lasten

Ook is de regering Barnier van plan om de subsidies en sociale lasten te herzien, met name om “valkuilen” op lage lonen te vermijden. Daarmee moeten ondersteuningsmaatregelen geoptimaliseerd worden terwijl de concurrentiepositie van bedrijven behouden blijft. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

 Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

4. Herziening van subsidies voor leerlingplaatsen

Michel Barnier heeft een mogelijke herziening van subsidies voor leerlingplaatsen aangekondigd, met het idee dat deze regelingen gerichter zouden kunnen worden ingezet. Met de herziening moeten de publieke uitgaven verminderd worden terwijl tegelijkertijd steun gegeven wordt aan beroepsopleidingen.

5. Bijdrage voor energiebedrijven

Hoewel de details nog niet bekend zijn, overweegt de regering een specifieke bijdrage voor bedrijven in de energiesector. De maatregel raakt vooral grote ondernemingen in de energiesector. Met de maatregel worden extra inkomsten gegeneerd, rekening houdend met de uitzonderlijke winsten die sommige actoren in deze sector hebben behaald. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Aanbevelingen

Gezien deze fiscale veranderingen moeten bedrijven in Frankrijk de concrete invulling monitoren.

  • Zo kunnen finance afdelingen simulaties uitvoeren om de impact van deze maatregelen op de resultaten en kasstromen van het bedrijf te kwantificeren.
  • Daarnaast kan het leiden tot herziening van de strategie voor fiscale optimalisatie binnen het wettelijke kader om de impact van deze nieuwe maatregelen te verzachten –voor zowel de korte als de lange termijn.
  • Tevens moeten aandeelhouders, investeerders en werknemers over de impact van deze maatregelen bijgepraat worden.
Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl
Gerelateerde artikelen