Meer overnames in de accountancy door vergrijzing

In twaalf jaar is het aantal 65-plussers gegroeid tot bijna 20%.
Ondanks verschillende grote fusies en overnames vorig jaar lag het aantal deals in de accountancy beduidend lager dan in de twee voorgaande jaren, met name vanwege de relatief hoge rente. Niettemin verwacht ING dat de consolidatieslag onder accountantskantoren zich de komende jaren voortzet.

Volgens ING gaat dat gebeuren omdat de markt nog zeer versnipperd is. Daarnaast werkt de vergrijzing onder accountants meer overnames van kantoren in de hand. Inmiddels is bijna één op de vijf accountants 65 jaar of ouder. Dit biedt volop kansen voor zowel private-equity partijen als voor accountantskantoren die willen expanderen.

ING heeft samen met het CBS becijferd dat bijna een op de vijf accountants 65 jaar of ouder is. Het aantal beroepsgenoten dat jonger is dan 45, blijft onder de dertig procent (28%). Dit op basis van beschikbare cijfers over 2022. Ter vergelijking: het aantal 65’ers en 65-plussers onder accountants bedroeg in 2012 twaalf procent. Het aantal accountants jonger dan 45 was toen ruim een derde (34%).

Lees ook: Private equity in de accountancy: vloek of zegen?

Gerelateerde artikelen