3 experts over actualiteiten voor accountants

Het accountancyvak blijft in het nieuws en uw werkzaamheden liggen onder een vergrootglas. Transparantie is het toverwoord. Hoe gaat u mee in al het digitale geweld? Op welke manier zorgt u ervoor dat u uw klanten proactief blijft adviseren? Hoe houdt u de omzet op peil en hoe waarborgt u de continuïteit van uw kantoor? U hoort het tijdens diverse actualiteiten cursussen die Alex van Groningen BV verzorgt.

‘Het uurtje-factuurtje model is achterhaald en onethisch’

Spoelstra & Scherer – overall winnaar van de Accountancy Awards 2015 – factureert niet meer op uurbasis, maar op basis van toegevoegde waarde, met een prijsopgave vooraf. Marcel Spoelstra licht het Value Based Pricing-verdienmodel toe en laat zien hoe het onderhanden werk significant daalt en hoe u 20% kantoorrendement behaalt.

‘Succesvolle accountants die Value Based Pricing hanteren richten zich niet alleen op kostenbesparing, maar juist op een hogere toegevoegde waarde, meer omzet, winst en cashflow. Het aloude uurtje-factuurtje model waarmee het gros van de accountants nog altijd werkt, is achterhaald, slecht voor de winstgevendheid en zeer inefficiënt. Het nieuwe Value Based Pricing-model is een goed alternatief. Volgens dit verdienmodel worden alle ‘projecten’ vooraf geprijsd op basis van hun waarde en niet op basis van tijd. Zodra de prijs vooraf is gebaseerd op waarde en de prijs en de werkzaamheden zijn gecommuniceerd met de cliënt, dan pas kan een uren-budget worden bepaald. Als de prijs eenmaal vooraf is afgegeven, is het uw missie om uw werk zo efficiënt mogelijk te doen met waarborging van de kwaliteit. Hiermee verblijdt u uw cliënt en creëert u capaciteit’.

Werk slimmer, niet harder

Tijdens de masterclass Werk Slimmer, niet Harder pakt Marcel van den Berg van Think Productive het onderwerp ‘Van Harder naar Slimmer Werken’ aan. ‘Voor accountants die hun productiviteit willen verhogen is dit een belangrijk onderwerp. Zeker nu zij zich steeds nadrukkelijker moeten verantwoorden voor de uren die zij declareren’. Word een ‘Productiviteits Ninja’, zoals Van den Berg het noemt.

‘Je hoofd is om ideeën te krijgen, niet om ze te onthouden’

Hoe word je een ‘Productiviteits Ninja’? In zijn gelijknamige boek beschrijft productiviteitsdeskundige Graham Allcott wat moderne kenniswerkers kunnen leren van de mindset van een ninja. Tijdens de masterclass gaat Marcel van den Berg ook in op de karakteristieken van buitengewoon productieve mensen. De Productiviteits Ninja onderscheidt zich door negen eigenschappen: Rustig & Kalm, Meedogenloos, Hanteert wapens, Onzichtbaar, Niet alledaags, Behendig, Zelfbewust, Voorbereid en Mens. Deze eigenschappen gebruikt Van den Berg als kapstok om (kantoor) situaties te behandelen. Centraal staat de vraag: hoe kan de accountant zijn productiviteit verhogen?

Het antwoord is ogenschijnlijk simpel: door zijn hoofd leeg te maken en anders te gebruiken. Want, zoals David Allen (‘Getting Things Done’) al zei: ‘Je hoofd is om ideeën te krijgen, niet om ze te onthouden’.

Goede accountant geeft pensioenadvies

Het DGA-pensioen in eigen beheer is in heroverweging. Staatssecretaris Wiebes heeft uitwerkingen van twee oplossingsrichtingen voor het pensioen in eigen beheer. Hierbij gaat het om een fiscale reserve in eigen beheer voor de oude dag, de zogenoemde oudedagsbestemmingsreserve OBR), en een variant op een beschikbarepremieregeling met een vast oprentingspercentage. Wiebes vraagt zich af of pensioen in eigen beheer niet aan het einde van zijn levenscyclus gekomen is.
Theo Gommer, directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de Akkermans & Partners Groep bespreekt de gevolgen van het PensioenAkoord voor de DGA, de uitkomst van de Nationale Pensioendialoog, de nieuwe pensioenmogelijkheden voor de DGA, het overgangsregime en hoe om te gaan met het nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidspensioen.

‘De keus is aan de DGA. De adviseur begeleidt hem’

Uiteraard is deze materie voor accountants van belang: ‘Een goede adviseur begeleidt de DGA en zal vooral ook aandacht schenken aan de risico’s van vooroverlijden (nabestaandenpensioen), arbeidsongeschiktheid en vanaf pensioendatum het langlevenrisico. De keus is uiteraard aan de DGA. Hij is niet voor niets ondernemer en schat zijn eigen risico’s in. Dat hij dus pensioengeld wil kunnen gebruiken om te ondernemen is zijn goed recht’.

Gerelateerde artikelen