28% woningcorporaties heeft BDO als accountant

BDO heeft het grootste marktaandeel in de verslaglegging voor woningcorporaties.

Een onderzoek naar online jaarverslagen van woningcorporaties, toont aan dat accountantskantoor BDO het grootste marktaandeel heeft in de verslaglegging voor woningcorporaties. BDO bedient 28% van de markt, de ‘Big4’ bedienen 38%.

Het onderzoek ‘ De staat van jaarverslagen: woningcorporaties 2021 ’ geeft inzicht in de inhoudelijke en visuele verslaglegging van woningcorporaties. Op basis van de publieke jaarverslagen over 2020, blijkt dat BDO het grootste marktaandeel heeft. Daarop volgen de 'Big4': Deloitte , PWC , EY en KPMG .

Woningcorporaties dienen in overeenstemming met de Governancecode woningcorporaties, minimaal eens in de 10 jaar te wisselen van accountant. Daardoor is het uitgesloten dat een accountantskantoor de gehele markt bedient.

Naast dit resultaat staan er meer bevindingen in het onderzoek. Onder andere over het grote verschil in het aantal FTE p/1000 woningen , het percentage online jaarverslagen en het aantal woningcorporaties dat het jaarverslag toegankelijk maakt voor beperkten (de mate waarin iemand met een functionele beperking de informatie online tot zich kan nemen).

Het onderzoek is uitgevoerd door iWink.