‘2020 wordt verloren economisch jaar door coronacrisis’

Vanwege de schadelijke gevolgen van de coronacrisis wordt 2020 waarschijnlijk een "verloren economisch jaar". Dat stelt hoofdeconoom Steen Jakobsen van Saxo Bank, het Deense moederbedrijf van de Nederlandse online broker BinckBank.

"De virusuitbraak heeft drie grote macro-impulsen in gang gezet: een wereldwijde vraag- en aanbodschok en een olie-oorlog die de prijzen tot een dieptepunt heeft gebracht. Deze laatste ontwikkeling zal leiden tot een enorme kapitaalvernietiging en binnenkort tot structurele werkloosheid", aldus Jakobsen. Volgens hem zullen beleidsmakers alles uit de kast moeten halen om een echte, wereldwijde recessie aan te pakken.

Ook voorziet de econoom aanhoudende problemen voor de financiële markten. "De vooruitzichten voor aandelen zijn sinds de bankencrisis nog nooit zo slecht geweest. Als de uitbraak van corona aanhoudt, kan ook de productie van grondstoffen in gevaar komen. De huidige crisis komt net voor een belangrijke demografische verschuiving: babyboomers gaan met pensioen net nu er structurele problemen zijn. We bevinden ons op onbekend terrein zowel op het vlak van wereldgezondheid als de financiële markten."