2016: bijna alle bedrijfssectoren groeien, accountancybranche stagneert
De detailhandel en horeca (beide +2%) profiteren van toenemende koopkracht. Door de zwakke omstandigheden van opkomende economieën blijft de groei in de industrie (+1%) gematigd.
Hoge groei in zakelijke dienstverlening
Zakelijke dienstverleners profiteren van de breder gedragen economische groei, waarbij bedrijven vaker hun diensten inschakelen. Vooral de uitzendbranche profiteert. Ook schoonmaak en beveiliging klimmen verder uit het dal. Binnen de digitale technologiesector gaat de opmars van clouddiensten verder. Softwareontwikkelaars profiteren in 2016, naast groei van de cloud, van de verdere behoefte aan automatisering en digitalisering in andere sectoren.
Accountancybranche stagneert
Dankzij een sterk derde kwartaal is de omzet van de accountancybranche in de eerste negen maanden van 2015 met 0,9% gestegen. In 2016 blijven digitalisering, automatisering en standaardisering zorgen voor omzetdruk. Meer en meer klanten kiezen voor gebruiksvriendelijke (online) boekhoudprogramma’s en meer kantoren maken efficiciencyslagen. De groeiende economie en aantrekkende bedrijvigheid vormen door een grotere potentiële klantenbasis en via uitbreiding van advisering, een tegenwicht. Ook de controlepraktijk kan licht groeien door de extra inspanningen van accountantskantoren vanwege roulatie en om de kwaliteit van controles te vergroten. In 2016 groeit de brancheomzet naar verwachting per saldo met 1%.
Stabiele tarieven
De prijzen voor het werk van accountants, fiscalisten en administrateurs nemen dit jaar niet toe. In de eerste zes maanden van 2015 daalde het gerealiseerde tarief met gemiddeld 0,2% ten opzicht van een jaar eerder. Binnen de controlepraktijk staan de tarieven nog altijd sterk onder druk, met een afname van 4,1% in het eerste halfjaar van 2015. Sinds 2008 zijn de gerealiseerde uurtarieven per saldo 12% gedaald. De prijs van een gemiddelde wettelijke controle voor een bedrijf of instelling dat niet als organisatie van openbaar belang is aangemerkt bedroeg in 2014 € 33.000.
Herstel detailhandel en horeca zet door in 2016
In de detailhandel groeien in 2016 zowel de food als non-food. Het blijkt echter lastig een versnelling hoger te schakelen. Consumenten zijn ondanks het hoge consumentenvertrouwen nog wel kritisch bij hun uitgaven. Volume gaat voor retailers vaak nog boven de prijs, waardoor de druk op marges in veel deelbranches aanwezig blijft. Supermarkten blijven de stabiele factor, maar weten qua groei nauwelijks te versnellen. Restaurants weten veel sneller te groeien. Wat vaker of wat luxer uit eten in een restaurant lijkt de voorkeur te genieten boven een boodschappenkar gevuld met luxere en duurdere artikelen.
Beperkte groei voor industrie
De stijgende lijn die de Nederlandse industrie tot medio 2015 te pakken had, is in de tweede helft van het jaar gekeerd. Oorzaak is met name de groeivertraging in China en die van de Duitse industrie. Positief in 2016 is het verwachte verdere economisch herstel in Nederland en de eurozone. Buiten Europa zorgen onder meer de economische krimp in Rusland en Brazilië blijvend voor druk. De productiegroei van de industrie over heel 2016 komt al met al naar verwachting uit op één procent.
Risico: China, Zuid-Europa, olieprijs en rente in VS
De belangrijkste neerwaartse risico’s voor de Nederlandse economie zijn een onverwacht harde landing van de Chinese economie, de ontwikkeling van de olieprijs en een sterker dan verwachte stijging van de Amerikaanse rente. Het opnieuw oplaaien van de onzekerheid over de financieel-economische koers van de landen in Zuid-Europa kunnen de groeivooruitzichten ook negatief beïnvloeden.