2015 Change Readiness Index: omgaan met verandering
KPMG International publiceert vandaag de resultaten van onderzoek naar de Change Readiness van 127 landen.
Niet alleen bedrijven, maar ook landen moeten tegenwoordig flexibel en ‘agile’ zijn – in de manier waarop zij reageren op onverwachte gebeurtenissen als natuurrampen of Grexits, maar ook tegenover tendensen als klimaatverandering, vergrijzing en economische tegenwind.
Samen met Oxford Economics publiceert KPMG International jaarlijks de CR-Index, de enige wereldwijde ranking van landen op dit aspect. Het rapport van dit jaar verschijnt aan de vooravond van de bespreking in de VN van nieuwe Sustainable Development Goals in September aanstaande, doelstellingen die het beleid voor de komende vijftien jaar (mede) zullen bepalen.
De verandercapaciteit van een land wordt in de CRI gemeten op drie criteria:
- Ondernemendheid – hoe is de business environment?
- Overheid – hoe zit het met belastingen, vergunningen, security?
- Mensen en de civil society – instituties, opleiding, diversiteit, gezondheid en technologie.
De 2015 CRI biedt weer enkele verrassende inzichten – zoals dat sommige armere landen veel beter scoren op agiliteit dan oude ontwikkelde economieën. Welvaart speelt natuurlijk mee, maar sommige ontwikkelingslanden compenseren armoede door robuustere governance . Een nieuwe trend is dat ‘inclusive’ landen, bijvoorbeeld met meer werkende ouderen (zie voor hun economische betekenis pwc.blogs.com/) beter performen dan minder diverse economieën.
De CRI 2015 bespreekt meer landen dan ooit tevoren. Singapore behoudt de eerste positie. Zwitserland staat op 2, Hongkong op 3; Nederland is nieuw binnengekomen op 11.