18 maanden cel voor grootschalige fraude met kinderopvangtoeslagen
Door het gastouderbureau werden op grote schaal aanvragen om kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht ingediend bij de fiscus. Daarbij werd gebruik gemaakt van geantedateerde overeenkomsten met de vraag- en oppasouders, waardoor de suggestie werd gewekt dat er al op de beoogde ingangsdatum van de toeslag sprake was van een overeenkomst met een gastouderbureau, hetgeen voorwaarde is om een vergoeding voor de kosten van kinderopvang te kunnen krijgen.
Doorgaans was overigens helemaal geen sprake van bekostigde kinderopvang in de periode waarover de toeslag werd aangevraagd, maar werden de kinderen gratis of voor een symbolisch bedrag opgevangen door familieleden of kennissen. Door ouders in strijd met de waarheid voor te houden dat zij toch een toeslag over deze periode konden krijgen, werden zij verleid om een overeenkomst met het gastouderbureau af te sluiten. Een deel van de door de Belastingdienst uitbetaalde geld kwam vervolgens ten goede aan het gastouderbureau en op die manier ook aan verdachte.
Ook een man uit het Noord-Hollandse Heiloo die in 2009 in zijn woonplaats het gastouderbureau De Perenbloesem opzette, en dezelfde constructie toepaste als de Appelbloesem in Beilen, kreeg een werkstraf van 200 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De man had 64.000 euro verdiend met de fraude.