Vacatiegelden: wel of geen BTW?

Vacatiegelden zijn vergoedingen die bestuurders ontvangen voor de vervulling van hun functie. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen. In dit artikel wordt ingegaan op de situatie waarin vacatiegelden wel belast zijn met BTW en de situatie waarin vacatiegelden niet belast zijn met BTW. Daarnaast wordt er ingegaan op de vraag wat te doen indien vacatiegelden belast zijn met BTW/sprake is van ondernemerschap voor de BTW.

 

Welke vacatiegelden zijn belast met BTW?

Indien een ondernemer die zich bijvoorbeeld bezighoudt met de ontwikkeling van duurzame energie, als bestuurder zitting neemt in een werkgroep die de haalbaarheid van duurzame energie onderzoekt is er wel sprake van ondernemerschap voor de BTW. De bestuurder dient over de ontvangen vergoeding BTW af te dragen. In dit geval verricht de bestuurder namelijk werkzaamheden die hij normaliter ook verricht in het kader van zijn onderneming. Vergoedingen voor werkzaamheden die een bestuurder normaal ook verricht in het kader van zijn onderneming of vergoedingen voor werkzaamheden die ook door andere ondernemers verricht kunnen worden zijn belast met BTW. In dat geval dient de bestuurder periodiek te factureren met BTW. De BTW op eventuele kosten die de bestuurder maakt voor de uitoefening van zijn werkzaamheden kan als voorbelasting in aftrek worden gebracht.

Wat te doen indien vacatiegelden belast met BTW?

Als er sprake is van ondernemerschap voor de BTW dan moet de bestuurder, indien hij nog niet in het bezit is van een BTW-nummer, zich registreren bij de Belastingdienst middels het formulier opgaaf startende onderneming. De bestuurder kan mogelijk gebruik maken van de kleineondernemersregeling voor BTW-doeleinden indien de werkzaamheden worden uitgeoefend als natuurlijk persoon. Daarnaast kan de bestuurder indien als gevolg van de kleineondernemersregeling geen BTW is verschuldigd over een kalenderjaar, ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. Als gevolg van de ontheffing van administratieve verplichtingen vervalt de aangifteplicht alsmede de factureringsplicht. Indien het verzoek tot ontheffing van administratieve verplichtingen wordt goedgekeurd door de Belastingdienst dan gaat de ontheffing in op de eerste dag van het kalenderjaar volgende op het kalenderjaar waarin het verzoek is gedaan.

Welke vacatiegelden zijn niet belast met BTW?

Vacatiegelden zijn niet belast met BTW indien:

  1. Sprake is van organen waar de bestuurders zitting in nemen met een aparte positie; en

  2. Sprake is van belangbehartiging (tegenover de branche-, beroepsgenoten of achterban) dat geen rechtstreeks verband houdt of in het verlengde ligt van de normale ondernemersactiviteiten van de bestuurders of zijn werkgever.

Als voorbeeld het volgende. Heffing van BTW komt niet aan de orde als een docent zitting neemt bij een bestuursorgaan van een werkgeversorganisatie, zoals VSNU en hij daarvoor een vergoeding ontvangt. In dat geval is de docent geen ondernemer voor de BTW voor de werkzaamheden die hij verricht voor de werkgeversorganisatie.

Kleineondernemersregeling en ontheffing van administratie verplichtingen

Indien de werkzaamheden worden uitgeoefend als natuurlijk persoon en de woonplaats/vestigingsplaats in Nederland is gelegen, kan er mogelijk gebruik gemaakt worden van de kleineondernemersregeling (hierna: de KOR). Indien de verschuldigde BTW per jaar minder is dan
€ 1.345 dan hoeft deze BTW op grond van de KOR niet afgedragen te worden aan de Belastingdienst. Indien de verschuldigde BTW per jaar tussen de € 1.883 en € 1.345 is gelegen dan wordt de af te dragen BTW op grond van de KOR verminderd. Deze vermindering bedraagt 2,5 maal het verschil tussen € 1.883 en de af te dragen BTW voor toepassing van de KOR. Ter verduidelijking de volgende voorbeelden:

Voorbeeld volledige vermindering KOR

Stel dat de verschuldigde BTW in een jaar € 10.000 is en de voorbelasting in dat jaar is € 9.000.

Verschuldigde BTW € 10.000

Voorbelasting € 9.000

—————

Af te dragen BTW € 1.000

Vermindering KOR € 1.000

—————-

Te betalen BTW € 0

Voorbeeld gedeeltelijke vermindering KOR

Stel dat de verschuldigde BTW in een jaar € 10.000 is en de voorbelasting in dat jaar is € 8.300.

Verschuldigde BTW € 10.000

Voorbelasting € 8.300

—————

Af te dragen BTW € 1.700

Vermindering KOR € 457,50 (2,5 x (1.883 – € 1.700))

—————-

Te betalen BTW € 1.242,50

Daarnaast kan de bestuurder indien als gevolg van de KOR geen BTW is verschuldigd over een kalenderjaar, ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. Als gevolg van de ontheffing van administratieve verplichtingen vervalt de aangifteplicht alsmede de factureringsplicht. Het gevolg daarvan is dat geen BTW meer kan worden teruggevraagd. Indien het verzoek tot ontheffing van administratieve verplichtingen wordt goedgekeurd door de Belastingdienst dan gaat de ontheffing in op de eerste dag van het kalenderjaar volgende op het kalenderjaar waarin het verzoek is gedaan.

Conclusie

De heffing van BTW over vacatiegelden blijft achterwege indien de organen waarin de bestuurders zitting nemen, een aparte positie hebben en indien de werkzaamheden van de bestuurder niet in het verlengde liggen van de normale ondernemersactiviteiten van de bestuurder of zijn werkgever. Heffing van BTW over vacatiegelden komt wel aan de orde indien de werkzaamheden wel in het verlengde liggen van de normale ondernemersactiviteiten van de bestuurder of zijn werkgever. In dat geval is registratie als ondernemer bij de Belastingdienst verplicht. Mogelijk is de kleineondernemersregeling vervolgens van toepassing en kan ontheffing van administratieve verplichtingen worden aangevraagd. Als gevolg van die ontheffing bestaat er dan op de ingangsdatum geen aangifteplicht alsmede factureringsplicht meer.

Carola van Vilsteren is oprichter en eigenaar van Van Vilsteren BTW advies, www.btwadvies.com. Zij adviseert op het gebied van btw. Werkzaamheden bestaan voor een deel uit het doorlichten van overheidsinstellingen en bedrijven op de aanwezigheid van risico’s, het uitvoeren van quick-scans en het schrijven van btw-handboeken op maat. Daarnaast schakelen veel accountants- en belastingadvieskantoren zonder eigen btw-specialist Van Vilsteren BTW advies in.

Gerelateerde artikelen