Nederland zakt op Global Gender Gap Index

Nederland is drie plaatsen gezakt op de jaarlijks door het World Economic Forum (WEF) opgestelde Global Gender Gap Index, zo blijkt uit “The Global Gender Gap Report 2016”. Vrouwen participeren minder in het arbeidsproces, hebben overwegend een parttime baan, verdienen aanzienlijk minder en hun aandeel in leidinggevende functies blijft sterk achter.

De Global Gender Gap Index geeft inzicht in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in 144 landen, waarbij is gekeken naar economische participatie, toegang tot onderwijs, politieke invloed en gezondheidszorg/levensver­wachting. In deze elfde editie van het rapport blijkt dat Nederland geen progressie heeft geboekt op het gebied van arbeidsparticipatie en inkomensgelijkheid. Ook wereldwijd bezien valt de vooruitgang tegen. Gezien de huidige ontwikkelingen kan het nog wel 170 jaar duren voordat economische gelijkheid tussen beide seksen zal zijn gerealiseerd. Het onderzoeksinstituut INSCOPE Research for Innovation van de Erasmus Universiteit Rotterdam, onder leiding van Prof.dr. Henk W. Volberda, is partnerinstituut van het World Economic Forum en verzamelde met zijn onderzoeksteam de gegevens voor Nederland.

Belangrijkste bevindingen voor Nederland
 

  • Nederland is drie plaatsen gezakt en bezet nu de 16e positie. Slechts eenmaal eerder (in 2010) viel Nederland uit de top-15 (17e positie). Slechts 76% van de ongelijkheidskloof tussen mannen en vrouwen is in Nederland gedicht.
  • Vrouwen in Nederland participeren minder in het arbeidsproces dan mannen (74% vrouwen t.o.v. 85% mannen), hebben overwegend een parttime baan (64% van de vrouwen t.o.v. 30% van de mannen), verdienen nog steeds aanzienlijk minder (-52%), ook bij gelijkwaardige functies (-32%), en hun aandeel in leidinggevende functies blijft sterk achter (26% vrouwen versus 74% mannen).
  • Op onderwijsparticipatie doen vrouwen het in Nederland beter dan mannen (+ 7% voor hoger onderwijs), maar ze zijn ondervertegenwoordigd in technische STEM functies (6% van de vrouwen t.o.v. 26% van de mannen). De oververtegenwoordiging van vrouwen in kantoor en administratieve banen zal volgens Henk Volberda “een voorbode kunnen vormen van een nieuw moeras op de werkvloer”. Disruptieve technologieën als onderdeel van de vierde industriële revolutie (Internet of Things, Robotisering, Digitalisering, 3D printing, Big Data) zullen een onevenredig negatieve impact hebben op de economische vooruitzichten van vrouwen in vergelijking tot mannen.
  • De politieke invloed van vrouwen in Nederland is gelijk gebleven; 37% van de tweede kamer zetels en 47% van de ministersposten wordt door vrouwen ingenomen
  • Op het gebied van toegang tot gezondheidszorg en leeftijdsverwachting is er geen sprake van ongelijkheid; de levensverwachting van vrouwen is 72 jaar en mannen 70 jaar.

De Top-20 van de Global Gap Index 2016

De ranking wordt net als vorig jaar aangevoerd door IJsland, gevolgd door Finland, Noorwegen, Zweden en Rwanda. Finland en Noorwegen zijn van positie gewisseld, alsmede Ierland (nu 6e positie) en Rwanda. De top-10 bestaat uit dezelfde landen als vorig jaar, met uitzondering van Zwitserland dat net als Nederland 3 plaatsen zakt. Grootste stijger binnen de top-20 is Burundi, dat nu de 12e plek inneemt.

 

(EUR)

Gerelateerde artikelen