MKB’ers schakelen minder vaak accountant in

Onderzoek van Yuki toont aan dat steeds minder ondernemers nog een accountant inschakelen voor de boekhouding, omdat deze te duur of te traag is. Verwacht wordt dat volgend jaar bijna de helft van de MKB’ers is overgestapt op online boekhouden.

Er komen steeds meer programma’s voor online boekhouden op de markt. Deze maken het eenvoudiger voor mkb’ers om zelf te boekhouding te doen in plaats van dit uit te besteden bij een accountant. Uit het onderzoek blijkt dat inmiddels 36 procent van de bedrijven de boekhouding zelf doet, ten opzichte van 20 procent twee jaar geleden. In 2016 is dit naar verwachting 48 procent.

Tevens zijn steeds meer ondernemers van plan accountantskantoren in te schakelen die online boekhouden aanbieden. De groei van online boekhoudprogramma’s maakt van een accountant steeds meer een adviseur. Dankzij online boekhouden zijn mkb’ers meer betrokken bij de administratie. De accountants zijn hiermee in staat financiële data van dag tot dag te analyseren en op basis hiervan proactief advies geven aan de ondernemer.

Gerelateerde artikelen