Accountantskantoor meldt ongebruikelijke transactie klant aan FIU-Nederland

Onlangs heeft een accountantskantoor een ongebruikelijke transactie die bij een klant was geconstateerd gemeld aan FIU-Nederland. Ook werd onmiddellijk de relatie met de klant beëindigd. Dit meldt FIU-Nederland.

De zaak betrof een eigenaar van een agrarisch bedrijf die een nieuwe stal aan zijn bedrijf wilde toevoegen en die de weg in subsidieland kende. Hij diende bij de aangewezen instantie een aanvraag in en na de nodige formaliteiten werd een subsidie van bijna 100.000 euro beschikbaar gesteld. Dezelfde man had naast zijn agrarische onderneming ook een bouw- annex loonbedrijf. In het jaar dat de nieuwe stal gebouwd werd steeg de omzet van dat bouw- annex loonbedrijf fors, namelijk met bijna 100.000 euro.
 
Bij de controle van de boekhouding ontdekte het accountantskantoor dat de subsidie ontvangende agrariër, via een er tussengeschoven vennootschap zijn eigen bouwbedrijf opdracht had gegeven de stal te bouwen. Met andere woorden, middels een trucje had de man zichzelf de opdracht gegund en haalde zodoende niet alleen de subsidie binnen, maar ook een royale winst uit de gesubsidieerde opdracht. En dat was in strijd met de subsidievoorwaarden.
 
Het accountantskantoor wees haar klant hierop, maar deze gaf te kennen absoluut niet van plan te zijn de subsidieverlenende instantie in kennis te stellen. Het accountantskantoor beëindigde per onmiddellijke ingang de relatie met de klant en meldde, conform de meldplicht, de geconstateerde ongebruikelijke transactie aan FIU-Nederland. De transacties werden verdacht verklaard en overgedragen aan de hiervoor aangewezen opsporingsinstantie.

Gerelateerde artikelen