WBSO – wat is een project?

Een WBSO-aanvraag opstellen lijkt simpel. Je omschrijft het project en richt je daarbij op de technische vernieuwing binnen dat project. Maar laten we eens een stap terug doen met de vraag wat het project precies is.

De meeste IT-ontwikkelaars denken bij projecten aan de functionaliteit die ze gaan opleveren voor klanten. Bijvoorbeeld voor klant A een KPI-dashboard en voor klant B een zelflerende prijsoptimalisatie. Soms zijn de projecten daarbij nog niet gestart, maar bevinden ze zich nog in een salestraject. Je krijgt hierdoor meerdere projecten in een WBSO-aanvraag, waarvan de technische vernieuwing per project lastig is te onderscheiden in het totaalproject waarbij er een klantproject moet worden opgeleverd.

Vindsubsidies pakt dit anders aan. Wij vragen aan de ontwikkelaars welke technieken ze per project gaan inzetten, en zoeken daarin de grote gemene deler. Vaak komen we hierbij op een achterliggende ambitie van het bedrijf om zich in een vakgebied te specialiseren. Het voorbeeld van projecten voor klant A en B is een reële casus waarbij bleek dat voor beide projecten een nog te ontwikkelen ESB (Enterprise Service Bus) nodig was. Het bleek dat het bedrijf zich ook steeds meer richting big data-verwerking aan het specialiseren was, waarvoor steeds meer ontwikkelde componenten werden hergebruikt in een eigen framework.

In de opgestelde WBSO-aanvraag zijn de klantprojecten niet meer te herkennen, maar wordt er vooral gesproken over de ontwikkeling van een eigen big data-framework met op korte termijn de ontwikkeling van een eigen ESB. Dit is samengevat in één WBSO-project in plaats van in tien mogelijke klantprojecten.

Door de organisatie in verschillende ontwikkelteams met eigen projecten is de subsidieadviseur steeds vaker de enige die een overview heeft over alle ontwikkelingen binnen een bedrijf. Een mooi voorbeeld hiervan was een onderzoeksinstelling in de bewegingswetenschappen die meerdere projecten had die precies dezelfde techniek gebruikten. Voor de onderzoekers waren de toepassingsgebieden totaal verschillend en werd er dus niet samengewerkt tussen de teams. Bij het opstellen van de WBSO-aanvraag stelde Vindsubsidies voor om de projecten samen te voegen in een gezamenlijk WBSO-project. Na veel initiële weerstand kwamen de teams er toch achter dat ze veel van elkaar konden leren en delen van de ontwikkeling samen gingen oppakken.

Zorg bij het opstellen van een WBSO-aanvraag dus voor een goede overview over alle ontwikkelingen binnen het bedrijf. Denk daarbij niet in klantprojecten maar juist in gebruikte technieken.

 [Door: Andries Wieringa, teamleider IT, Vindsubsidies]

Gerelateerde artikelen