Wat moet accounting professional anno 2020 kunnen?

Op het vlak van HR ontstaat er de komende jaren een enorme kenniskloof tussen wat werkgevers zoeken en wat werkzoekenden te bieden hebben.

Dat is een van de conclusies uit de Salarisgids 2019 van gespecialiseerd werving- en selectiebureau Robert Half. In deze gids deelt de organisatie jaarlijks niet alleen de belangrijkste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, maar ook de op onderzoek gebaseerde, gangbare salarisschalen voor functies in finance, accounting en administratie.
 
Kenniskloof
Het World Economic Forum stelt dat nieuwe technologieën zoals robotica, nanotechnologie, genetica en kunstmatige intelligentie zeker vijf miljoen banen laten verdwijnen. Uit de Salarisgids blijkt dat de snelle opkomst van deze technologieën met name de kenniskloof vergroot tussen de vraag van werkgevers en het aanbod van werkzoekenden. 

Volgens het ‘Future of Jobs Report’ van het Forum komt die kloof vooral voort uit het feit dat de belangrijkste gevraagde skills in 2020 sterk variëren ten opzichte van vijf jaar daarvoor. In 2015 zochten werkgevers voornamelijk naar mensen die complexe problemen oplossen, anderen coördineren en bedreven zijn in people management. In 2020 gaat het veel meer om kritisch denken, creatief zijn en beschikken over een gezonde dosis emotionele intelligentie. Alleen het vermogen om complexe problemen op te kunnen lossen blijft bovenaan de lijst staan.

Deze kenniskloof houdt veel vacatures onvervuld, terwijl er genoeg werkzoekenden zijn. Niet zo gek dus dat uit de Salarisgids blijkt dat maar liefst 93 procent van de Nederlandse managers met wervingsbevoegdheid het enigszins of behoorlijk moeilijk vindt om geschikte kandidaten te vinden. 64 procent geeft aan dat het nu moeilijker is dan vijf jaar geleden. Bovendien geven managers aan dat trainingen en opleidingen een belangrijker middel zijn dan ooit om topkandidaten binnen te halen en te behouden.

Snelheid van het wervingsproces
De kenniskloof zorgt voor veel spanning op de arbeidsmarkt, waardoor het voor werkgevers ook steeds belangrijker is om hun wervingsproces zo efficiënt en snel mogelijk in te richten. Zo blijkt uit Robert Half-onderzoek dat 57 procent van werknemers wel eens een baan heeft geaccepteerd die eigenlijk tweede keus was, omdat het proces te lang duurde. Bijna 30 procent moest bijvoorbeeld langer dan zes weken wachten om iets te horen van de partij waar ze solliciteerden. En dat terwijl de meerderheid aangeeft een periode van uiterlijk één tot twee weken acceptabel te vinden. Dat verschil leidt ertoe dat potentiële topkandidaten de interesse verliezen in een functie.

“De vierde industriële revolutie en druk op de arbeidsmarkt ontketenen een war for talent waarin het voor werkgevers zaak is te kiezen voor een duidelijke retentie- en talentmanagementstrategie. Met daarin een individuele benadering voor elke nieuwe én bestaande werknemer. Een benadering die rekening houdt met niet alleen een goed salaris, maar vooral ook een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, extra’s en bonussen dat past bij iemands persoonlijkheid en ambitie. Ongeacht hoe organisaties dat doen, moeten zij zich terdege realiseren dat er meer flexibiliteit dan ooit tevoren nodig is. Hun traditionele businessmodellen staan namelijk onder druk. Op de lauweren rusten is er dus echt niet meer bij”, zegt Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Nederland.

[avg-advertorial slug=”onmisbare e-learning voor-ambitieuze financials”]

Gerelateerde artikelen