Voorzitter NBA wil sprongen, geen stappen, vooruit

Marco van der Vegte, voorzitter van de NBA, belooft meer transparantie tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

“Wij zullen niet een jaar lijdzaam gaan zitten afwachten wat de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) zal gaan brengen. Wij gaan met al onze energie door met de veranderingen die wij hebben afgesproken in onze Vernieuwingsagenda.” 

De voorzitter verwees hierbij naar de stand van zaken omtrent de 53 verbetermaatregelen die het NBA in 2014 voorstelde. “Veranderen vergt een mindset waarin we samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. Deze mindset verwacht ik van het bestuur en alle commissies, het bureau maar ook van alle leden. En we gaan stappen… nee zelfs sprongen vooruit maken. Wij zullen zelf, en daarmee loop ik vooruit op de rest van dit jaar, heel duidelijk het debat aan moeten gaan over wat je van een accountant mag verwachten. De onmisbare rol van de accountant in het maatschappelijk en economisch proces. Onze poortwachtersrol, die ons in staat stelt ongewenst economisch verkeer – fraude, witwassen – te signaleren en te rapporteren. De waarborg, die de accountant met zijn betrokkenheid afgeeft. Allemaal zaken die je van een accountant mag… nee móet… verwachten en die we dus beter voor het voetlicht zullen moeten gaan brengen.”

Onlangs stelde minister Hoekstra de CTA in om te komen tot verdere verbeteringen van de kwaliteit van wettelijke controles. Die commissie zal naar verwachting een heel jaar bezig zijn. 

Van der Vegte: “We zullen verder gaan met het doorvoeren van de verbeteringen waarvan wij weten dat ze hard nodig zijn. Daarop voeren wij, sámen met onze 21.000 leden, zélf de regie. Net zoals we dat gedaan hebben bij de verbeterslagen en aantoonbare verandering die er de afgelopen jaren al gerealiseerd zijn.”

Van der Vegte geeft aan het niet alleen over controlerende accountants te hebben, maar alle accountants. Te makkelijk praten we alleen over de controlerend accountant. Alle accountants, dan praat je over óók de MKB-accountant die adviseert, samenstelt en wellicht wat vrijwillige of wettelijke controles uitvoert, maar ook de accountant werkzaam bij de overheid, een IAD of in business. Er zijn grote kantoren, kleine kantoren en één-pitters. Hun praktijk mag er dan heel anders uitzien: wij worden wel allemaal gebonden door één feit: wij zijn accountants en dienen te handelen in het publiek belang. Wij hebben allemaal de eed afgelegd die ons verplicht om de beroepseer hoog te houden met integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid.” 

Gerelateerde artikelen