Tijdelijke Poolse werknemers verzekerd in Polen

Een Poolse vrouw, die normaal in Polen werkte, maar tijdens haar vakantie tijdelijk in Nederland kwam werken, bleef verzekerd in Polen. Rechtbank Zeeland stelde de Belastingdienst, die van oordeel was dat de vrouw in Nederland verzekerd was voor de volksverzekeringen, in het ongelijk.

Naar het oordeel van de rechtbank was sprake van enerzijds permanent afwisselend werken in twee landen, waaronder het woonland. Anderzijds het gelijktijdig uitoefenen van werkzaamheden in twee landen, waaronder het woonland. In dat geval bepaalt de EU-verordening 883/2004 dat de betreffende persoon in het woonland verzekerd is.

Volgens BDO geeft deze uitspraak aan dat er over de uitleg van de EU-verordening nog steeds discussies bestaan en dat het standpunt van de Belastingdienst niet per definitie het juiste standpunt is. BDO: “In 2017 is het overigens nog meer van belang waar een buitenlandse werknemer verzekerd is als het een werknemer betreft met een laag loon. Voor werknemers met een laag loon kan de werkgever namelijk een loonkostensubsidie ontvangen (de LIV) die kan oplopen tot € 2.000 per werknemer per jaar. Maar er bestaat geen recht op die subsidie als de werknemer niet in Nederland verzekerd is.

Gerelateerde artikelen