Onderzoek naar rol adviseurs bij financiering MKB-ondernemers

Spotcap start een onderzoek naar de rol van adviseurs in de financiering van MKB-ondernemers. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met Hogeschool Utrecht (HU) en de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA). Het project wordt geleid door HU lector dr. Lex van Teeffelen en uitgevoerd door onderzoeker Roderick Udo.

Voor MKB-ondernemers is het vinden van financiering niet altijd even gemakkelijk. Bijvoorbeeld financiering voor nieuwe voorraden, het aantrekken van nieuw talent of als een overbrugging. Ondernemers hebben soms moeite met het aantrekken van zakelijk krediet, terwijl dit belangrijk is voor continuïteit en groei van een organisatie. Daarom start Spotcap een onderzoek naar de rol die adviseurs spelen in financieringsvraagstukken bij ondernemers.

Er zijn tegenwoordig veel meer vormen van financiering beschikbaar. Hierdoor is het landschap versnipperd geraakt, met verschillende financiële producten die in verschillende situaties geschikt zijn. Het is voor financieel adviseurs cruciaal om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en karakteristieken van verschillende type financiering. Zo kunnen adviseurs gericht en gepast advies geven aan ondernemers.

“We weten dat financiële adviseurs een voorkeur hebben voor bepaalde financieringsvormen, meestal bancair. Dat is vertrouwd. Er zijn wel zo’n 25 financieringsvormen in de markt verkrijgbaar, toch worden er veel niet of nauwelijks gebruikt. Wij willen graag weten welke vragen ondernemers aan hun adviseurs stellen en hoe bekwaam zij hun adviseurs vinden,” aldus Lex van Teeffelen.  

Niels Turfboer – Directeur Spotcap Benelux en VK: “De uitkomsten van het onderzoek geven inzicht in de rol die adviseurs innemen bij financiële vraagstukken. Zo helpen wij ondernemers uiteindelijk om betere adviezen voor financiering te krijgen. Voor de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants is het onderzoek heel relevant. De uitkomsten verduidelijken hoe de rol van accountants beïnvloed wordt door het veranderende financiële landschap. Daarnaast geeft het onderzoek voor alle betrokken partijen inzicht in de laatste ontwikkelingen van de financiële markt.”

Gerelateerde artikelen