Nederlandse loonaangifteketen genomineerd voor internationale award

De loonaangifteketen, een van de grootste informatieketens van de Nederlandse overheid, is genomineerd voor een internationale award voor organisatie-overstijgende ketensamenwerking.

Deze award wordt jaarlijks toegekend door de Association of Strategic Alliance Professionals (ASAP). In de categorie Individual Alliance Excellence is de loonaangifteketen een van de drie genomineerden.

Al 10 jaar is de loonaangifteketen een van de grootste informatieketens van de Nederlandse overheid, met als keteneigenaren de Belastingdienst, het CBS en UWV. In deze keten worden via de loonaangifte jaarlijks 20 miljard gegevens op het gebied van werk en inkomen in één keer uitgevraagd bij werkgevers en aan verschillende afnemers beschikbaar gesteld. Hiermee wordt ook bijna 156 miljard euro gegenereerd, dat is maar liefst 60 procent van de inkomsten op de rijksbegroting. Door de loonaangifteketen besparen bedrijven op administratieve lasten en de overheid op uitvoeringskosten. Burgers kunnen gemakkelijker aan hun verplichtingen voldoen en rechten claimen, bijvoorbeeld door de vooringevulde aangifte inkomensheffing, het vooringevulde overzicht van het arbeidsverleden (voor de WW) en het digitaal verzekeringsbericht. Daarnaast vormen deze gegevens een belangrijke bron voor de statistieken van het CBS ten behoeve van het regeringsbeleid en de verantwoording aan de EU.

De loonaangifteketen is het eerste publieke samenwerkingsverband ooit dat genomineerd is voor de prijs. Het wordt als bijzonder gezien dat meerdere grote overheidsorganisaties hun krachten bundelen en in de vorm van een keten samenwerken. Internationaal wordt deze samenwerking gezien als een voorbeeld. Van 28 februari tot en met 2 maart 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt op de ASAP Global Alliance Summit in San Diego (VS). ASAP is een wereldwijde organisatie gewijd aan het monitoren, waarderen en bevorderen van alliantiemanagement en organisatie-overstijgende samenwerking.

Gerelateerde artikelen