Mrb-boete gematigd

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat een boete moet worden gematigd, omdat een auto gedurende een periode van twee maanden in Marokko was voor schadeherstel.

Een particulier is sinds 8 augustus 2013 eigenaar van een auto. Op het moment van de aankoop was deze auto beschadigd en had deze een zogenoemde WOK-status (wacht op keuring). Van 8 augustus 2013 tot 7 augustus 2014 is de geldigheid van het voor deze auto afgegeven kentekenbewijs geschorst geweest. Op 26 juni 2014 is geconstateerd dat de particulier met de auto gebruik van de weg heeft gemaakt.

In deze procedure is in hoger beroep niet langer in geschil dat hiervoor terecht op de voet van artikel 35 Wet MRB aan de particulier een naheffingsaanslag is opgelegd. De particulier bestrijdt nog de opgelegde boete van 100 procent (€ 1.652).

Hij stelt dat het berekenen van de boete over het volledige bedrag aan belasting dat in de naheffingsaanslag is begrepen disproportioneel is, nu de auto in de periode van 8 augustus 2013 tot 16 april 2014 ononderbroken op een privéterrein heeft gestaan en vervolgens naar Marokko is overgebracht. Eerst in juni 2014 is de auto naar Nederland teruggekomen en heeft deze met het oog op de verkoop op een (openbare) parkeerplaats gestaan, aldus de particulier.

De particulier heeft volgens Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zijn stelling dat gedurende deze gehele periode met de auto geen gebruik is gemaakt van de weg, tegenover de betwisting door de belastinginspecteur, niet aannemelijk gemaakt. Dit is anders voor het verblijf van de auto in Marokko gedurende een deel van deze periode. Het gerechtshof acht aannemelijk dat de auto gedurende een periode van ongeveer twee maanden in Marokko is geweest. In die omstandigheid ziet het gerechtshof aanleiding de boete te matigen tot € 1.400. Andere omstandigheden die aanleiding geven tot een verdere matiging van de boete, heeft de particulier niet aannemelijk gemaakt.

(Bron: Fiscanet)

 

Gerelateerde artikelen