Meeste woningcorporaties kiezen administratieve scheiding DAEB/niet-DAEB

Van de 331 woningcorporaties die bij de Autoriteit woningcorporatie (Aw) een ontwerpvoorstel hebben ingediend voor het scheiden of splitsen van hun DAEB en niet-DAEB activiteiten, kiezen er 199 voor administratieve scheiding, 3 voor juridische splitsing en 8 corporaties dienden een hybride voorstel in.

Dit blijkt uit een eerste analyse door de Aw. 121 corporaties vallen onder het verlicht regime. Van 3 corporaties werd nog geen reactie ontvangen, de overige corporaties zitten in een fusietraject.

Woningcorporaties zijn volgens de woningwet verplicht hun diensten van algemeen economisch belang (DAEB) te scheiden van hun niet-DAEB-activiteiten. Zo wordt ervoor gezorgd dat maatschappelijk bestemd vermogen daadwerkelijk wordt ingezet voor de maatschappelijke taken van de woningcorporaties. Met de scheiding wordt onder andere voorkomen dat te grote risico's bij commerciële activiteiten van corporaties een gevaar opleveren voor hun kerntaak: het verhuren van betaalbare huurwoningen voor mensen met een laag inkomen. Een voorstel tot administratieve, juridische of hybride scheiding moet goedgekeurd worden door de Autoriteit woningcorporaties. 
 
Overheveling 

Als een corporatie administratief scheidt of juridisch splitst, dan kunnen ze een deel van hun vastgoed overhevelen. Hieronder wordt verstaan dat vastgoed vanuit de DAEB-tak wordt overgebracht wordt naar de niet-DAEB tak.

In totaal deden 132 corporaties voorstellen voor het overhevelen van woningen naar de niet-DAEB tak van corporaties. Het gaat hierbij om 69.557 woningen op een totaal van 2.312.528 DAEB-woningen. Voor 5.158 woningen is het voorstel gedaan deze over te brengen naar een verbinding (een dochteronderneming van de corporatie). De Aw moet deze voorstellen nog beoordelen en betrekt daarbij ook de afgegeven zienswijzen. Het daadwerkelijk aantal over te hevelen woningen zou dus lager kunnen liggen. 
 
Zienswijzen 

Volgens de woningwet maakt de corporatie het ontwerpvoorstel en geven gemeente en huurdersorganisaties hierop een zienswijze (behalve in het geval van verlicht regime). Van de 1437 gemeentelijke zienswijzen die konden worden ingediend, zijn er 1101 daadwerkelijk aangeleverd. Hiervan zijn er 1061 volgens de corporatie in lijn met hun voorstel. De Aw zal in haar beoordeling aangeven of zij dit beeld deelt. Er werden 432 zienswijzen ingediend vanuit de 477 huurdersorganisaties, waarvan er 402 volgens de corporatie in lijn zijn met hun voorstel.

De beoordeling van alle scheidingsvoorstellen is op dit moment in volle gang en de eerste 4 goedkeuringen voor verlicht regime zijn afgelopen week afgegeven.

Gerelateerde artikelen