Kosten medische keuring aftrekbare scholingsuitgaven

De kosten van een medische keuring die een piloot maakte ter behoud van zijn vliegbrevet zijn aftrekbare scholingsuitgaven. Dit heeft Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld.

Belanghebbende heeft in de jaren 2008 en 2009 een opleiding tot piloot gevolgd. Eind 2009 heeft hij zijn vliegbrevet behaald. Het vliegbrevet is één jaar geldig. De piloot heeft, evenals in 2011, in het 2012 een programma gevolgd dat is gericht op het behoud van de geldigheid van het vliegbrevet (het in stand houden van de vliegvaardigheden en bevoegdheden).

De piloot heeft in 2012 ter zake van het programma € 2.486 aan kosten betaald. Tot deze kosten behoort een bedrag van € 229 ter zake van een medische keuring. In 2014 is belanghebbende als piloot in dienstbetrekking gaan werken.

In geschil is of de kosten van het programma (volledig) als scholingsuitgaven in aanmerking genomen kunnen worden. In hoger beroep stelt de Inspecteur zich nader op het standpunt dat de gedane uitgaven behoudens de kosten van de medische keuring als scholingsuitgaven in aanmerking kunnen worden genomen. Die kosten (€ 229) staan volgens de Inspecteur in een te ver verwijderd verband met de opleiding of studie.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt echter dat de kosten van de medische keuring evenzeer aftrekbare scholingsuitgaven zijn. Tot het programma behoort onder meer een verplichte lesvlucht die niet zonder een (positieve) medische keuring kan worden afgelegd. Er bestaat daarom een rechtstreeks verband met de gevolgde opleiding of studie. De omstandigheid dat piloten jaarlijks in het kader van hun beroep – derhalve los van een opleiding – ook medisch dienen te worden gekeurd, doet hieraan niet af.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen