Italianen ontduiken voor ruim € 120 miljard belasting

Volgens Confindustria, dat het Italiaanse bedrijfsleven vertegenwoordigt, ontwijken Italianen elk jaar voor € 122 miljard aan premies en belastingen.
Dat staat gelijk aan 7,5% van het Italiaanse BNP van 2014.
Confindustria zegt dat belastingontwijking een serieus obstakel is voor de verdere groei en bloei van de Italiaanse economie en maatschappij, omdat die fiscale fraude in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, concurrentievervalsend werkt en de verhouding tussen burger en staat frustreert.
Uit de berekeningen blijkt dat een halvering van de niet betaalde belasting uiteindelijk 335.000 nieuwe banen zou opleveren.
 
Het gaat om bijna €40 miljard aan BTW, 23,5 miljoen aan inkomstenbelasting, 5,2 miljard aan vennootschapsbelasting en 16,3 miljard aan overige indirecte belastingen die ten onrechte niet betaald worden. Ook werd voor bijna 35 miljard euro aan premies achtergehouden.
 
Volgens Confindustria zou de staat met enkele simpele ingrepen, zoals het koppelen van bestanden van diverse overheidsinstellingen, al veel kunnen bereiken. Ook zou het personeel van de belastingdienst bijgeschoold moeten worden op onderwerpen als transfer pricing en dergelijke.
 
Gerelateerde artikelen