Hoe zal blockchain het werk van accountants veranderen?

Er is in de financiële wereld momenteel veel interesse in de impact van gedistribueerde grootboek technologie.

De American Accounting Association – een van de belangrijkste vakverenigingen van accountants wereldwijd – is een van de organisaties die de ontwikkelingen op de voet volgt. De huidige president van de AAA, Dean Rubin, vertelt het blad Forbes dat hij een verschuiving ziet in hoe accountancy-studenten onderwezen worden. “Het gaat minder om alleen kennis, en meer om vaardigheden die een leven lang mee kunnen. Vaardigheden om met blockchaintechnologie te werken bijvoorbeeld.”

Accountants hebben de grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat interne en externe beslissingnemers beschikken over de best mogelijke financiële en andere data over de verdeling van middelen. Steeds meer van die data zal gedeeld worden middels gedistribueerde grootboek technologie, zoals blockchain. Dat geeft bedrijfsleiders en investeerders de beschikking over schonere en meer complete data die niet te wijzigen is. In real-time bovendien. Dat kan vervolgens leiden tot verbeterde resource-allocatie en succesvollere investeringsbesluiten. 

Dit zal een grote omslag betekenen voor accountants die gewend zijn de data primair te halen uit de administraties van bedrijven zelf. Voor op blockchain gebaseerde administraties, zijn nieuwe processen nodig. Hoe ga je audits inrichten? Welke controls zijn nodig? Hoe is de integriteit van de data gewaarborgd? Op deze en andere vragen zal de sector, samen met een nieuwe generatie accountants, een antwoord moeten vinden. 

Dean Rubin zegt niet te kunnen voorspellen hoe accountants de technologie gaan inzetten in de toekomst. “Maar”, stelt hij, “het is belangrijk een open geest te houden en ons continu af te vragen hoe nieuwe technologie de accountingsector en maatschappij als geheel zal beïnvloeden.”

Lees ook: Blockchain daagt fundamenten management uit

[avg-advertorial slug=”ontdek-de-nieuwe-wereld-van-blockchain”]

Gerelateerde artikelen