Benelux-unie detailhandel van start

Vandaag komen de ministers van Economische Zaken van de drie Benelux landen bijeen voor het officiële startschot van de creatie van een Benelux-Detailhandelsmarkt. De ministers krijgen uit handen van de Benelux organisatie een studie gepresenteerd die de kansen en uitdagingen voor een Benelux-Detailhandelsmarkt in kaart heeft gebracht.

Volgens deze studie zou een Interne Benelux-Detailhandelsmarkt tegen 2025 95.000 nieuwe banen in de detailhandel en 36.000 nieuwe bedrijven kunnen creëren. 

De studie presenteert maatregelen die moeten leiden tot één gezamenlijke detailhandelsmarkt. Daarmee wordt het voor winkeliers makkelijker om grensoverschrijdend te handelen en voor consumenten eenvoudiger om te kopen over de grens. Europees onderzoek toont aan dat als landen dezelfde regels hebben, 57 procent van de bedrijven bereid zou zijn hun verkoop naar andere EU-landen uit te breiden.

Topprioriteiten op de agenda zijn het gelijktrekken van regels, vereenvoudigen van btw-afdrachten en voorlichting over ondernemen over de grens. De maatregelen creëren straks één markt van 28 miljoen consumenten. Er ontstaat meer concurrentie, waardoor de prijzen scherper worden, dienstverlening verbetert en de Benelux-landen beter in staat zijn te concurreren met andere grote landen als Frankrijk en Duitsland.

Gerelateerde artikelen