Accountant die 50.000 euro stal van opdrachtgever doorgehaald voor 8 jaar

Uit onderzoek bleek dat de accountant 50.997,50 euro naar zichzelf had overgemaakt.

Door Michiel Satink 

Zaaknr. 21/1734 

Een extern accountant ontdekte dat betalingen van een onderneming in onroerend goed niet aan leveranciers maar aan bankrekeningen van de controller zijn gedaan. De beklaagde accountant heeft erkend dat hij 50.000 euro verduisterde. 

De opmerkelijke tuchtzaak diende in februari maar de gedaagde accountant verscheen niet. Uit de uitspraak van de tuchtrechter blijkt dat de klant van de registeraccountant er door een extern accountant op werd gewezen dat er betalingen waren gedaan die niet klopten.  

De betrokken RA verrichte sinds februari 2020 diverse werkzaamheden voor het bedrijf dat zich bezighoudt met beheer en herontwikkeling van onroerend goed. Hij zette de financiële administratie op, deed inboekingen en verrichtte betalingen tot een bedrag van 50.000 euro en was de enige controller.  

Voor de controle van de jaarrekening 2020 was een extern accountant ingeschakeld en die ontdekte dat aanvankelijk een bedrag van 40.000 euro naar de rekeningen van de RA was overgemaakt. Toen de beklaagde in augustus 2021 met die bevindingen werd geconfronteerd, gaf hij aan mee te werken aan onderzoek, erkende dat hij geld had overgemaakt zonder zakelijke grondslag en hij maakte die dag meteen 50.000 euro over. Een dag later zegden de klagers de opdracht aan de RA op. 

Uit aanvullend onderzoek bleek dat de RA verdeeld over 17 betalingen 50.997,50 euro naar zichzelf had overgemaakt. Daarnaast had hij hogere bedragen gefactureerd dan vooraf afgesproken. Dat bleek om ruim 5.000 euro te gaan. De beklaagde RA heeft al die bedragen terugbetaald. 

De tuchtrechter neemt de zaak hoog op. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat ,,de wijze waarop betrokkene getracht heeft de frauduleuze betalingen te maskeren weliswaar niet ingenieus was, maar dat neemt niet weg dat betrokkene wel getracht heeft zijn handelen in de financiële administratie te verhullen.'' met zijn handelswijze heeft hij het beroep ernstig in diskrediet gebracht. De maatregel van doorhaling is passend omdat de RA gedreven door hebzucht zich gedurende langere tijd schuldig heeft gemaakt aan fraude. De Accountantskamer meent dat in de beroepsgroep geen plaats is voor frauderende accountants. 

Gerelateerde artikelen