‘Aanwijzingen voor witwaspraktijken bij failliete modegroep FNG ‘

De modegroep zou constructies hebben opgezet om geld weg te sluizen en wit te wassen.

Het onderzoek naar misstanden bij de failliete Belgische modegroep FNG, het bedrijf achter merken als Brantano, Claudia Sträter en Fred + Ginger, wordt verder uitgebreid.

Volgens de Belgische krant De Tijd zijn er aanwijzingen dat het bedrijf zich schuldig zou hebben gemaakt aan witwaspraktijken. Dit werd door het parket van Antwerpen bevestigt aan de krant.

Volgens de onderzoeksrechter zou het goed kunnen dat het bedrijf constructies heeft opgezet om geld weg te sluizen en wit te wassen. De kwestie komt boven op de al bekende aanwijzingen van marktmanipulatie en valsheid in geschrifte. Ondertussen zouden al huiszoekingen zijn gedaan bij de huisadvocaat van FNG, advocatenkantoor NautaDutilh. Een van de advocaten zou door de onderzoeksrechter in verdenking zijn gesteld.

Vooral de geldstromen van FNG via inkoopplatform Fashion Buying Platform roepen vragen op. Via het netwerk en aandelentransacties, met ook structuren in Zwitserland en Hongkong verdwenen tientallen miljoenen euro's.

Eerder werden FNG-oprichters Dieter Penninckx en zijn echtgenote Anja Maes al aangehouden. Onlangs werd bekend dat Penninckx, Maes en de derde stichter Manu Bracke in verdenking werden gesteld van valsheid in geschrifte en gebruik, het indienen van valse jaarrekeningen, de manipulatie van de beurskoers, het misbruik van vennootschapsgoederen en het niet willen meewerken met beursautoriteit FSMA.

De onderzoeksrechter had het trio onder strikte voorwaarden vrijgelaten, maar volgens het parket hadden Penninckx en Maes zich niet aan hun voorwaarden gehouden. Welke voorwaarden ze precies geschonden hebben, wilde het parket niet kwijt.

Het parket bevestigt aan De Tijd dat sinds het begin van het gerechtelijk onderzoek al een tiental huiszoekingen is gedaan en meerdere inbeslagnames zijn gepleegd.

FNG ging onlangs failliet in België en Nederland. De onderneming kampte al langer met financiële problemen en die verergerden door lockdownmaatregelen. In Nederland was FNG eigenaar van ketens als Miss Etam, Expresso, Steps, Promiss en Claudia Sträter.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen