Wie wordt de grootste? ACCA of CIMA?

Tien dagen geleden vormden CIMA en AICPA samen de Association for International Certified Professional Accountants, deze week allieerde ACCA met CA ANZ, the Chartered Accountants of Australia and New Zealand. Het Gemenebest versus de Amerikaanse aanpak?
De twee grote mondiale beroepsverenigingen voor register-accountants (in en buiten de business) lijken plots verwikkeld in een verbeten concurrentiestrijd: wie wordt de grootste?  
Door de opkomst van vooral cloud –accounting bieden steeds meer accountantskantoren hun diensten wereldwijd aan, en dat voedt de behoefte aan wereldwijde vereniging en wereldwijde beroepskwalificaties en – erkenning.  
 
CIMA/AICPA’s alliantie meldt trots meer dan 600.000 leden te verenigen, maar het samengaan van ACCA en de CAANZ resulteert in een vereniging met 788.000 accountant-leden in 181 landen. 
“Daarmee zijn wij de grootste beroepsvereniging voor accountants ter wereld,” meldde de trotse voorzitter van ACCA, Alexandra Chin.
 
Een voordeel van de Association for International Certified Professional Accountants  is dat zij de leden de mogelijkheid biedt van een werkelijk mondiale management accounting certificatie en registratie.
Sceptici zeggen dat de plotselinge zucht naar schaalvergroting meer te maken heeft met opwaardering van de verschillende ‘brands’ en verdere internationale groei dan met “het bevorderen van de kwaliteit van accounting, auditing en de professionaliteit  van de leden”, de officiële doelstellingen van beide giganten.
Gerelateerde artikelen