Welk fonds is de echte winnaar van de accountantsroulatie 2015?

In 2015 zijn twaalf AEX- en AMX-fondsen van accountant gerouleerd. Opvallend is dat acht van deze fondsen besparingen op de accountantscontroles hebben gerealiseerd van 15 procent en meer. Hier kunnen de fondsen zonder accountantsroulatie niet aan tippen. Wij zetten de 8 fondsen op een rij. Tijd om de winnaar van de accountantsroulatie 2015 uit te roepen.

KPN is het fonds dat meteen in het oog springt met een halvering van de audit fee naar 4,4 miljoen euro. Bij een nadere analyse blijkt de audit fee al jaren rond de 8 tot 9 miljoen te liggen, terwijl KPN in de laatste jaren een aanmerkelijk kleinere onderneming is geworden. In dat licht bezien is de reductie op de audit fee te karakteriseren als een marktcorrectie. Als wij KPN vergelijken met branchegenoot Altice, dan wordt dit bevestigd. Altice heeft een audit fee die net lager is dan bij KPN, terwijl het bedrijf in omzet twee keer zo groot is. Hierbij plaatsen we de kanttekening dat de audit fee van Altice bijzonder laag is, zeker gezien de enorme groei die dit fonds de laatste jaren laat zien. Wij kenmerken de audit fee van KPN derhalve als marktconform.

De tweede kandidaat die zich aandient is Wolters Kluwer, een bedrijf dat al jaren degelijke cijfers laat zien en een constante audit fee. Het bedrijf bespaart met de overgang naar Deloitte bijna 40 procent op de controlekosten. Als wij de vergelijking maken met branchegenoot RELX blijft Wolters Kluwer het goed doen. RELX is qua omzet 2 keer zo groot als Wolters Kluwer, maar de audit fee gaat 3,5 keer over de kop.

Randstad is een bedrijf dat profiteert van de aantrekkende economie en laat een beheerste groei zien. De audit fee groeide slechts beperkt mee in de afgelopen jaren. Met een besparing van 1.4 miljoen verslaat Randstad concurrent Adecco nu ruim op het gebied van de controlekosten. Ook USG People laten ze in relatieve zin ver achter zich.

DSM heeft het de laatste jaren moeilijker. Dit fonds laat dalende omzetcijfers zien en winstcijfers die onder druk staan. Met deze achtergrond is de reductie op de audit fee van meer dan 1 miljoen een knappe prestatie. Ook in vergelijking met branchegenoten doet DSM het goed. AKZO is naar omzet gemeten twee keer zo groot en heeft een audit fee die bijna drie keer zo hoog ligt.

TomTom strijdt met ASMI om het kampioenschap in de AMX. Beide partijen verlaten Deloitte en weten een vergelijkbare besparing te realiseren. Binnen hun eigen branche laten ze respectievelijk Gemalto en BESI achter zich. Ze weten echter niet het ontzag in te boezemen, zoals de eerder besproken AEX-collega’s.

Heineken verdient een eervolle vermelding. Met een besparing van 1.5 miljoen beschikken ze over een scherpe audit fee binnen hun sector. De besparing van Vopak beoordelen wij als een correctie. Concurrent Odjfell laat bijvoorbeeld een aanmerkelijk scherpere audit fee zien.

Resumerend is de grote winnaar van de accountantsroulatie 2015 niet eenduidig vast te stellen. Wolters Kluwer, Randstad en DSM weten ieder op hun manier te imponeren. Noodgedwongen roepen we volgend jaar pas de definitieve winnaar uit. Weten de fondsen hun besparing meerjarig te behouden? Te vaak laten fondsen in het jaar na de roulatie weer forse stijgingen van de controlekosten zien…

 

• Tabel: Audit fee gerouleerde fondsen AEX/AMX 2014-2015 en grafiek: Audit fee gerouleerde fondsen AEX/AMX 2014-2015

[Drs. Hèlen Sturm RC, drs. Paul van Giersbergen RC en drs. Vincent Knottnerus zijn de oprichters van BreakThrough-Solutions, een onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in dienstverlening op het gebied van de financial audit. Het bureau richt zich op het verhogen van de relevantie en kwaliteit van accountantscontroles en het verlagen van de controlekosten. BreakThrough Solutions ondersteunt organisaties bij het (her)inrichten van de samenwerking met de accountant en het selectieproces van het accountantskantoor. Voor meer informatie over de dienstverlening verwijzen wij u naar http://www.bt-solutions.nl/.]

Lees ook:

• Roulatie accountant lucratief voor AEX-fondsen

 

 

Gerelateerde artikelen