Tijdelijke verlenging redelijke termijn voor aankoop van pensioenuitkering

De combinatie van de huidige ongunstige aankooptarieven voor een recht op pensioenuitkeringen en het invoeren van de Wet verbeterde premieregeling is aan te merken als een bijzondere omstandigheid die een tijdelijke termijnverlenging rechtvaardigt.

Dat meldt het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst in een Vraag & Antwoord op de website Belastingdienstpensioensite.

Het dilemma waarvoor veel deelnemers van pensioenregelingen op basis van een premie- of kapitaalovereenkomst zich gesteld zien, is dat zij gehouden zijn om binnen de redelijke termijn een recht op een levenslange vaste pensioenuitkering aan te kopen tegen een ongunstig tarief. Dit leidt dan tot een lage levenslange pensioenuitkering.

De Wet verbeterde premieregeling beoogt oplossingen te bieden voor deze problematiek. Met de maatregelen van deze wet wordt een meer flexibele overgang van de pensioenopbouwfase naar de pensioenuitkeringsfase mogelijk gemaakt. Pensioengerechtigden zijn niet langer verplicht om hun kapitaal ineens volledig om te zetten in een vaste uitkering. Doorbeleggen van het pensioenkapitaal in de uitkeringsfase kan leiden tot een hoger pensioenresultaat en maakt het pensioen minder afhankelijk van de rentestand op de pensioeningangsdatum.

Het tijdelijk uitbreiden van de termijn voor het aankopen van een recht op een pensioenuitkering na de expiratie van een pensioenpolis kan voor deelnemers voor een soepelere overgang zorgen naar de mogelijkheden van de Wet verbeterde premieregeling.

Gerelateerde artikelen