Kritische kanttekeningen Novak bij nieuw bestuursmodel NBA

De Novak plaatst een aantal kritische kanttekeningen bij de plannen van het NBA-bestuur om de governance van de beroepsorganisatie te herzien. Dit blijkt uit de reactie op de voorstellen die Novak-directeur Guus Ham naar de NBA heeft gestuurd.

Zo is de Novak van mening dat er eerst een visie op het accountantsberoep ontwikkeld zou moeten worden en dat de structuur daar op aangepast wordt: “Wij zien nu in de plannen dat de structuur de boventoon voert en dat is in onze ogen een verkeerde keuze. Structuur volgt visie en niet andersom. Vooral voor de mkb-accountant zijn de gevolgen nadelig en erg groot en dat kan nooit de bedoeling zijn van de fusie NIVRA – NOvAA.”

Ledenraad

Ook heeft de Novak  geen vertrouwen in de (adviserende) rol van de ledenraad. “Het is nu al bijzonder moeilijk om accountants te rekruteren voor vertegenwoordigende organen en wij verwachten dat het werven van (goede) leden voor een ledenraad een enorme opgave zal worden. De vraag is of een ledenraad vanuit de huidige inbedding de NBA slagvaardiger zal maken. Wij denken van niet. Wellicht is het een idee om de leden van de ledenraad (mocht die er komen) te laten kiezen door de (besturen) van de ledengroepen. Zo blijft in ieder geval de onderlinge communicatie tussen de verschillende ledengroepen enigszins geborgd,” aldus de Novak in haar reactie op de consultatie.

Bestuur

De Novak vraagt het NBA-bestuur om het voorstel dat de bestuursvoorzitter altijd een accountant moet zijn, te heroverwegen. Novak: “Binnen het voorstel is er gekozen voor een bestuur van 7 (later 5) leden. Het bestuur zou ook moeten kunnen bestaan uit niet-accountants. De Voorzitter is altijd een accountant. In eerdere voorstellen heeft Novak gepleit voor zelfregulering waarbij de mogelijkheid is open gelaten om juist een niet-accountant als Voorzitter te benoemen. Wij begrijpen wel dat een Voorzitter vaak als boegbeeld optreedt van de beroepsorganisatie maar wij zien niet in waarom dat niet door een niet-accountant of door een ander lid van het bestuur kan gebeuren.”

Federatief model

Voorts laat de Novak weten voorstander te zijn van een federatief model: “De buitenwereld herkent de accountant aan zijn openbare functie. Novak ziet daarbij graag een aparte rol voor de mkb-accountant naast o.a. de OOB-accountant. Het liefst zien wij een federatief model. Naast ruimte voor de accountant in business, de overheids- en intern accountant moet er binnen de federatie van openbaar accountants ruimte worden gemaakt voor 3 groepen openbaar accountants zijnde een OOB, een mkb-assurance en een mkb-non-assurancegroep. Elk met een eigen plek, bestuurders, budget en beleidsruimte.”

• Reactie Novak

Gerelateerde artikelen