Eerste Kamer neemt Wet verbetering hybride markt WGA aan

De Eerste Kamer heeft dinsdag het voorstel Wet verbetering hybride markt WGA aangenomen.

Dit voorstel wijzigt de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), de Wet financiering sociale verzekeringen en enkele andere wetten.

Het voorstel beoogt een aanpassing van de wijze waarop de lasten van de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) gefinancierd worden. De aanpassing zorgt voor een verbetering in de verhouding tussen publieke uitvoerder en private verzekeraars en draagt daardoor bij aan een meer evenwichtig hybride stelsel. Hierdoor zal de focus meer op reïntegratie van zieke en gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers gericht worden.

Bij de vormgeving van het hybride stelsel was het de verwachting dat de werkgever en zijn verzekeraar geprikkeld zouden worden tot optimale inzet op preventie en reïntegratie. Het hybride stelsel zou eraan moeten bijdragen dat verschillende partijen, UWV en private verzekeraars, elkaar scherp houden en zo bijdragen aan zo effectief mogelijke reïntegratie en activering. Op dit moment lijken werkgevers zich echter bij de keuze van een WGA-verzekering steeds meer te richten op het voordeel dat op kortere termijn bij UWV behaald kan worden. De effectiviteit van reïntegratieactiviteiten en activering van de publieke verzekeraar en private verzekeraars wegen zij niet of bijna niet mee bij hun keuze.

• Voorstel 34 336

Gerelateerde artikelen