‘Cybercriminelen richten zich op midden- en kleinbedrijf’

Cybercriminelen richten zich sinds enige tijd op het midden- en kleinbedrijf. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit verschillende strafrechtelijke onderzoeken.

De cybercriminelen gebruiken hiervoor de zogenaamde ‘Remote Access Trojan’ (RAT), een besmetting met kwaadaardige software die hen in staat stelt alles op computers van bedrijven en privépersonen te volgen. De cybercrimineel krijgt via de besmette computer onder meer toegang tot gevoelige bedrijfsinformatie, computergedrag en gewoontes.

Vervolgens wijzigt de cybercrimineel één van de zakelijke bankrekeningnummers in dat van hemzelf. Nietsvermoedend maakt de gebruiker geld over naar deze rekening. Het gevolg hiervan is grote financiële schade. In diverse strafrechtelijk onderzoeken blijkt dat de schadebedragen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Dit had voorkomen kunnen worden met grotere kennis van het bestaan van RAT’s.

MKB-Nederland informeert via haar infoblad over de ‘RAT’tenplaag in het MKB. Ondernemers leren hoe een RAT-aanval tot stand komt, wat de aanpak van de cybercrimineel is, maar vooral ook hoe zij hun bedrijf kunnen beschermen tegen (RAT-)malware. Dit infoblad is tot stand gekomen door een samenwerking van MKB-Nederland met ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Nationaal Cyber Security Centrum, Betaalvereniging Nederland, Nationale Politie en het Openbaar Ministerie.

• Infoblad ‘RAT’tenplaag in het mkb

Gerelateerde artikelen