Connexxion moet 7,5 miljoen terugbetalen aan Belastingdienst

Connexxion moet 7,5 miljoen euro terugbetalen aan de Belastingdienst vanwege een fraude met opleidingen. Daarnaast krijgt het busbedrijf van het Functioneel Parket een boete van 45.000 euro voor valsheid in geschrifte.

Uit onderzoek van de FIOD is gebleken dat een medewerker van Connexxion, een opleidingscoördinator, met een instelling voor middelbare beroepsopleidingen afspraken maakte om de looptijd van een door personeelsleden van het vervoersbedrijf te volgen beroepsopleiding te verlengen. Hierdoor kon Connexxion onterecht extra belastingaftrek claimen. Door het verlengen van de looptijd van de opleiding werd in opleidingsovereenkomsten en praktijkovereenkomsten valsheid in geschrift gepleegd.

De strafbare feiten vonden plaats in de zomer van 2010. Aanleiding van het onderzoek was een controle van de Belastingdienst in 2014.

De boete van het Functioneel Parket maakt deel uit van een pakket aan maatregelen, waarbij onder andere door Connexxion een bedrag van ruim 7,5 miljoen euro aan onterechte belastingaftrek aan de Belastingdienst wordt terugbetaald. Binnen de onderneming zijn inmiddels maatregelen getroffen om dergelijke misstanden in de toekomst te voorkomen.

Gerelateerde artikelen